Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kompresor . Po co ? Dlaczego? Jak ?

  1. #1
    Awatar aplauz
    Capo di tutti ...
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    14-01-2010
    Posty
    8 893
    Zlotów
    15

    Kompresor . Po co ? Dlaczego? Jak ?

    KAŻDY ZNAJĄCY SIĘ NA RZECZY POWIE ŻE DO DOBREGO NAGŁOŚNIENIA POTRZEBNE JEST:

    dobre źródło dźwięku i :

    DOBRE KOLUMNY
    DOBRY MIKSER
    DOBRE MIKROFONY
    KOMPRESOR

    POZOSTAŁE RZECZY NIE SĄ JUŻ TAK KONIECZNE !!!

    EQ - PRZY DOBRYM MIKSERZE PORADZISZ SOBIE BEZ PROLEMU
    FINALIZER - PRZY DOBRYCH PACZKACH PORADZISZ SOBIE BEZ PROBLEMU


    POCZYTAJCIE TYLKO ridery JAKIEKOLWIEK

    W 100% POTRZEBNY KOMPRESOR

    A BEZ LIMITERA I BRAMKI TO ZAPOMNIJMY O NAGŁOŚNIENIU ZESPOŁU


    dlaczego

    zapraszam do lektury
    http://www.topdj.pl/artykul/119/Rozn...nia_kompresora

  2. #2
    Awatar balleno
    Prawa ręka mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    14-01-2010
    Posty
    807
    Zlotów
    2
    no i tutaj proponuję podać propozycje kompresorów czyli
    co ?
    dlaczego ?
    za ile ?
    czego nie dotykać

    Wasze sprawdzone sprzęty:

  3. #3
    Awatar sybi
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    15-01-2010
    Posty
    94
    My mamy ALTO ACL2 (2 szt.) Dobry stosunek jakości do ceny
    Zespół PERFORM

  4. #4
    Awatar paulos24
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-01-2010
    Posty
    67
    W niedalekiej przyszłości unoszę się z kupnem właśnie kompresora, najprawdopodobniej będzie to dbx166 i prosił bym aby ktoś wyjaśnił jak to najlepiej podłączyć do miksera, jakie kabelki będą potrzebne. Mikserek który posiadam to A&H ZED 14.

    Dzięki za info, myśle że taka informacja przyda się też innym.

  5. #5
    Awatar bully
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    15-01-2010
    Posty
    333
    ja mam chyba najtańszy na rynku czyli beri mdx4600
    Robotę pelni bardzo dobrze ale już kilka razy musialem grzebac w środku, zatem z bezawaryjnością gorzej.
    no i ma 4 kanaly

  6. #6
    Awatar skubiszek
    Człowiek z branży...
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    14-01-2010
    Posty
    3 081
    Zlotów
    9
    co potwierdza regułę że z berim trzeba uważać bo mimo że co do działania nie mamy wiele zastrzeżeń to awaryjność jest dyskusyjna
    MST - Moderator Specjalnej Troski

  7. #7
    Awatar lukasz1990
    Lewa ręka mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    19-01-2010
    Posty
    407
    Cytat paulos24 napisał/a:
    W niedalekiej przyszłości unoszę się z kupnem właśnie kompresora, najprawdopodobniej będzie to dbx166 i prosił bym aby ktoś wyjaśnił jak to najlepiej podłączyć do miksera, jakie kabelki będą potrzebne. Mikserek który posiadam to A&H ZED 14.

    Dzięki za info, myśle że taka informacja przyda się też innym.
    Kompresor bardzo fajny, sam go używam Będziesz potrzebował kabla insertowego, z jednej strony jack stereo (TRS) a z drugiej dwa mono (TS):
    http://www.prolighton.pl/sklep/?zobacz=1136&producent=
    i podłączasz go do miksera w gniazdo insert na wybranym kanale.

    Pozdrawiam

  8. #8
    Awatar dcg
    Capo di tutti ...
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-01-2010
    Posty
    8 815
    Kompresor nie kompresuje, a komprymuje dźwięk.
    Czyli wyrównuje mówiąc krótko do zadanych wartości, a raczej przedziału wartości jego dynamikę. Reszta opisana wyczerpująco wyżej.
    Podam przykład dla jasności:
    1.
    TR=(-15dB), Ratio=(2:1)
    Sygnał ma wartość -20dB: kompresor nie działa. Gdy na wejściu pojawi się -10dB, na wyjściu zobaczymy -15dB. Przy 0dB na wejściu, wyjście ma -10. Zauważcie, że sygnał zmniejsza się o połowe wartości przekroczenia progu (przy 2:1).
    2.
    TR=(-4dB) Ratio=(10:1)
    Sygnał na wejściu (-3dB) - na wyjściu (-3,9dB). Wejście (15dB) - wyjście (-2,2dB). We - (26dB), Wy - (-1dB).

  9. #9
    Awatar klawiszowiec
    Początkujący
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    20-01-2010
    Posty
    4
    Witam Serdecznie ja ma Compresor firmy TAPCO i też dosyć dobrze się sprawuję miałem okazję pracować na DBX jest o wiele lepiej tylko że dobry DBX kosztuje 1500zł a TAPCO 600zł ale na pewno lepszy od Behringera pozdrawiam

  10. #10
    Awatar Daru-Oryginalny
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-01-2010
    Posty
    229
    Świetny wykład nt kompresorów. Nie to żebym się czepiał ale mam nadzieję, że autor tego tematu słyszał o czymś takim jak Prawa Autorskie?

    http://www.topdj.pl/artykul/119/Rozn...nia_kompresora

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Kompresor dbx 166xl
    Przez sylwek w dziale Sprzedam
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-03-2013, 12:43
  2. Kompresor DBX czy Alesis
    Przez piotr maj w dziale POZOSTAŁE
    Odpowiedzi: 57
    Ostatni post / autor: 24-01-2013, 20:42
  3. Kompresor i zed10fx
    Przez m4rtin3k w dziale POZOSTAŁE
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28-11-2011, 20:40
  4. TC m350 - kompresor ??
    Przez piotrek w dziale POZOSTAŁE
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 16-11-2011, 22:55
  5. kompresor :)
    Przez donlucka2 w dziale POZOSTAŁE
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 08-05-2011, 00:15

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •