Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Co tu nie gra... końcówki, crossover, mikser?

  1. #1
    Awatar wa_cha
    Początkujący
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    27-11-2016
    Posty
    7

    Co tu nie gra... końcówki, crossover, mikser?

    Dołączyłem do zespołu i przeraża mnie jakość dźwięku.
    -Zespół w składzie: klawisze - linia, perkusja akustyczna ( nagłośnienie zestaw mikrofonów do małego miksera a następnie do głównego miksera ), bas i gitara solowa - piece wpięte do głównego miksera w linie, dwa wokale męski i damski.

    -Graty: końcówki: Crest Audio CC 4000 - 2 x1350 W ( 4 ohm), Crest Audio CC 1800 - 2 x 450W ( 8 ohm ). Kolumny: Wharfedale Pro Lx 18B , Wharfedale Dlx 12 RMS 400W.
    Crossover Samson S 3-Way:
    mikser: Mackie CFX 16
    Dwa odsłuchy aktywne 600W Behringer.

    - Problem polega na tym ,że w odsłuchach ( wyjście aux ) jest świetna jakość wszystko doskonale słychać cudnie brzmi jest malina. Na przodach ( wyjście main out ) dźwięk tragedia, jak za mgłą wszystko się zlewa nie ma "kopa". Pytanie związane z kwestią ustawienia bo "Gain" i ustawienie sygnału tak aby nie było przesteru jest ok. Crossover ustawiony w tryb St 2W. Końcówki ustawione na mniej więcej 3/4 mocy. Wydaje mi się że problem tkwi w crossoverze. Doły grają znoście mogły by zostać.
    - czy mogę crossover ominąć i wpiąć bezpośrednio do miksera górki pod main aut, doły pod wyjście sub? celem sprawdzenia ? czy nawet ciągłego użytkowania?
    - jak powinno się taki zestaw ustawić tzn, końcówki na maksa rozkręcić, na crossoverze regulować moc? Czy crossover podkręcić w górę a na końcówkach moc zmniejszyć?
    - Czy ten zestaw to szais.... nic się nie da z tym zrobić to tak zwyczajnie brzmi i tyle?
    - Czy ewentualnie kupić dwie górki aktywne myślałem nad "Yamaha DXR 15" podpinać pod mai aut a doły zostawić pasywne bo w sumie jedynie one aktualnie ładnie brzmią?
    W kwestii zmian budżet nie jest duży ok 7000zł ale może ktoś ma fajną alternatywę?

    Jeżeli pomyliłem działy to z góry przepraszam, jeżeli powieliłem temat również. Proszę o jakieś wskazówki porady złote myśli.

  2. #2
    Awatar szupek
    Ja tu tylko sprzątam
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    22-10-2016
    Posty
    102
    Teoretycznie końcówkak która jest na dołach powinna być ustawiona na 100% wtedy ma lepsze chłodzenie a głośnik dostaje więcej prądu przez co jest selektywniejszy. Stosunki sygnałów powinieneś poustawiać w crossowerze o ile ma taką funkcję. Również w crossowerze ustawia sie charakterystykę kolumn. Tylko do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt, nam to robił polanowski(Pol-Audio) z okolic Warszawy, dostaliśmy charakterystyke kolumny i wszelkie korekty nakładaliśmy na crossowerze, zestaw gra po takim zabiegu zdecydowanie lepiej, czyściej i ogólnie super
    Co do sprzętu, to nie bede sie wypowiadał bo nie słyszałem tego nagłośnienia :/ ale mikser Mackie też posiadałem i miał on jedną wade w postaci szumów i to dusyć słyszalnych.
    Jeżeli kupisz sobie crossower Behringera model bodajże DCX 2496 to bedziesz miał możliwość zrobienie odrębnego miksu na odsłuchy i wypuścić sygnał odsłuchowy właśnie przez behringera.
    Także dużo zależy tutaj od crossowera.

    Ale to jest jedynie moje zdanie i jeżeli ktoś sie nie zgadza, to chętnie zaznajomię sie z waszymie opiniami

    Pozdro

  3. #3
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 888
    Jak z AUX jest OK znaczy że dalej jest kicha. Jak tniesz na crossie na ile Hz pomiędzy dołami a górkami? A gainy na crossie też nie przesterowane? Z tego co piszesz to raczej górki za słabo dają i są nieczytelne. Ustaw cięcie pomiędzy 80 - 120Hz i daj górkom więcej w palnik na wzmaku. może pomoże

  4. #4
    Awatar wa_cha
    Początkujący
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    27-11-2016
    Posty
    7
    zesoljoker ... jesteś w stanie powiedzieć mi jak na crossie sprawdzić czy sygnał nie jest przesterowany? Jeżeli chodzi o mikser i gain.. prosta sprawa ... żółta kontrolka...jeżeli chodzi o crossover nie mam pojęcia. Są różne szkoły ustawiania ja w pierwszej kolejności ustawiam sygnały na mikserze aby nie było przesterowań. Na crossoverze doły obcinam w granicach 70 -90 hz a górki zamykam do ok 20 khz. wzmocnienie na crossoverze w granicach 1 - 3db. Dół na wzmacniaczu biega na ok 90 proc. swojej mocy , na drugim wzmacniaczu tym od górek w zależności od sali bo nim reguluje głośność maksymalną zestawu. Może coś źle robię ? Górki powinienem wpiąć w crossoverze w wejście hi czy mid ? Obecnie mam wpięte w Hi. Mogę ominąć crossa i wpiąć bezpośrednio pod mikser górki do main out, sprawdzić czy to on jest główną przyczyną?

  5. #5
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 888
    Spróbuj puścić górki bezp. z miksera i oceń jak grają pełnym pasmem a następnie dodawaj pomału bas puszczone przez cross i cięte na p na 100Hz. Choć to nie jest za prawidłowo ja tak robiłem jak miałem pasywne i nic się nie działo to przynajmniej ocenisz jakość górek.
    Sygnał basu możesz wziąć bezpośrednio z linii [z końcowki górek] albo z jakiegoś auxa.

    ps. zaraz odezwą się fachowcy i rozgorzeje dyskusja ale tym się nie przejmuj i metodą prób i błędów naucz się swojego zestawu. Ja widzę feler w złym ustawieniu crossovera.Jeżeli ustawiłeś na 2 drogi to górki wpinasz do wyjścia HI a basy do LOW
    Gain na crosie: masz gałę i kręcisz aż światełka nie zaczną mrugać na czerwono i tak w każdym torze. Milej zabawy

  6. #6
    Awatar Silver Sound
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    05-10-2011
    Posty
    1 636
    Jaki masz krosower?. może masz ustawiony mnoznik x 10, i niby dzielisz na 120 hz, a faktycznie na 1200hz??
    jk
    25 lat doświadczenia gwarancją profesjonalizmu w serwisowaniu. Naprawie każdy wzmacniacz analogowy, każdy głośnik....

  7. #7
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 888
    Silver dobrze kombinuje. Przycisk RANGE ma być wyłączony [bo robi x10]

  8. #8
    Awatar richardo
    Nowicjusz
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    09-04-2012
    Posty
    24
    Ten model Wharfedale ma konstrukcję bi-amp. Sprawdzić ustawienie przełączników w kolumnach.

  9. #9
    Awatar Silver Sound
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    05-10-2011
    Posty
    1 636
    Cytat richardo napisał/a: Zobacz posta
    Ten model Wharfedale ma konstrukcję bi-amp. Sprawdzić ustawienie przełączników w kolumnach.
    Jesli ma prawidłowe ustawienie przełacznika pracy w kolumnie, a gra "matowo", to wszystko wskazuje na uszkodzony, milczacy driver, albo zwrotnicę.
    jk
    25 lat doświadczenia gwarancją profesjonalizmu w serwisowaniu. Naprawie każdy wzmacniacz analogowy, każdy głośnik....

  10. #10
    Awatar wa_cha
    Początkujący
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    27-11-2016
    Posty
    7
    crossover: samson 3 way.. przycisk range NIE JEST WDUSZONY... czyli w takiej pozycji nie mnoży x10?
    S-3way.jpg
    http://www.samsontech.com/site_media...cs/S-3-way.pdf
    kolumna ustawiona : 2+ 2- ( do dołu przełącznik )
    20150306_165251.jpg
    https://www.google.pl/imgres?imgurl=...act=mrc&uact=8
    Przyznam się bez bicia ,że nie mam pojęcia co to bi amp ... kojarzę ze coś w stylu dwa głośniki w jednej kolumnie grają razem bądź oddzielnie... ale nie wiem czy dobrze kombinuje
    Jak jest w pozycji dolnej to pozycja prawidłowa?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •