Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: końcówka mocy a mikser - balans/ustawienia

  1. #1
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    19-01-2010
    Posty
    67

    końcówka mocy a mikser - balans/ustawienia

    witam,
    zanim przedstawię sytuację powiem na czym pracuję a mianowicie:

    LD Systems DS 2.1 - procesor
    pro power amplifier tsa 4-700 - końcówka
    -2szt. LT121 - satelity
    -2szt. SBR800 - doły
    Yamaha MG-16 XU - mikser
    inne/osprzęt

    Chciałem zapytać jak to właściwie jest - zawsze oszczędzałem sprzęt i czy to próba czy granie odkręcałem końcówkę(każdy kanał) na 3/4 mocy i mikser podobnie, mikser czasami nawet na 1/2 - mowa tu o SUMIE(stereo)oraz grupach 1-2 i 3-4

    Na ostatnim graniu odkręciłem końcówkę na 100% i mikser podobnie 4/5-5/5 mocy.W czym rzecz...?!
    Na mikserze wszystko latało jeszcze spokojnie na zielonych kolorach(takie 1/2-3/4 zielonych) a na końcówce zapalała się pierwsza czerwona dioda (jedna z dwóch - CLIP)-mówię tu akurat o basie, góry pracowały we właściwym zakresie. Była taka potrzeba aby to wszystko rozkręcić i akurat na tej sali mimo że waliło PIERWSZE CZERWONE ŚWIATŁO/DIODA musiałem cisnąć/a nawet trzeba by było dołożyć tej mocy/wygaru. Ująłem trochę basu na mikserze i w miarę diody chodziły na końcówce - ale nie wiem czy wtedy nie brakowało tego w odsłuchu/ na parkiecie.

    Nie wiem co jest przyczyną że mikser ma jeszcze spory zapas mocy a końcówka już zbliża się ku górnemu zakresowi.

    Mikrofony oraz wszystkie instrumenty mam zapięte na 1-2, 3-4 group oraz stereo - każde z nich i wtedy suwaki od tego ustawiam na jednej wysokości.
    GAINY na mikrofonach mam wszystkie na 0
    Kompresor na mikrofonach(tylko i wyłącznie na nich) minimalnie rozkręcony, aby aby.
    Czasami mi się zdarzy że sprawdzę przed właściwym już graniem jak jest na to czas na PFL-u moc sygnału mikrofonu/instrumentu i ewentualnie zmieniam to gainem/volume instrumentu a nie na mikserze.
    Wszystkie PAD i HPF na mikrofonach wyłączone.

    Co jeszcze, podpiąłem sobie aktywny odsłuch pod gniazdo słuchawkowe na mikserze- gdy próbowałem zgłośnić odsłuch abyśmy WSZYSCY słyszeli, mowa tu o osobach które stoją dalej, to nagle zaczynał sprzęgać.

    Pierwszy raz mi się tak zdarzyło. Co poradzicie, jak to wszystko ustawić aby grało tak jak powinno?!

    p.s.Bywało czasami też tak, że gdy miałem rozkręconą końcówkę ok. np.1/2 a mikser -wszystkie 3 suwaki- 3/4 albo 4/4 , gdy szła muzyka to było ok.ale gdy doszły mikrofony to nagle obcinało głośność muzyki/instrumentu, po zaprzestaniu śpiewu muzyka wracała do właściwego poziomu. VOLUME mikrofonów/wokalu tego wymagało aby tak je rozkręcić, aby były czytelne/ nad muzyką.



  2. #2
    Awatar Tomek TAURUS
    Lewa ręka mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    06-03-2011
    Posty
    492
    Jeśli kolumny kolega ma na 8 ohm głośnikach to końcówka jest zdecydowanie za słaba przynajmniej na basy i będziesz miał taki efekt, choć też nie jest to jedyne wytłumaczenie i Twoje błędy też są bardzo duże. Czemu ustawiasz wszystko na 0 ??? zacznij od dobrego wysterowania miksu na mikserze, po jaką cholerę wysyłkę na odsłuch robisz przez wyjście słuchawkowe ??? do czego masz aux-y gdzie masz inny sygnał i inne proporcje indywidualnie możesz ustawiać. Dużo by pisać o błędach popełnianych, po co Ci mikser skoro ustawiasz geiny i volume w instrumentach to wyrzuć mikser i nie będzie Ci sprzęgać. Sorry za punktowanie, pozdrawiam

  3. #3
    Awatar ARTUR_K
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    06-10-2016
    Posty
    79
    Myślę kolego,że powinieneś skorzystać, choćby z podstawowego przeszkolenia od kogoś kto ma troszkę więcej wiedzy w temacie podstaw akustyki i obsługi miksera.
    Ilość błędów jakie popełniasz jest kosmiczna

  4. #4
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    19-01-2010
    Posty
    67
    to może jakaś lektura? albo pokusiłby się ktoś pogadać na skypie i powiedzieć co nieco?-ukierunkować jak co, względem czego ustawić.
    wiem że popełniam błędy, jestem tego świadomy, dlatego piszę i proszę o pomoc

  5. #5
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    19-01-2010
    Posty
    67
    ps.kolego TOMKU to jaka końcówka nadawałby sie tutaj idealnie, na co wymienić tą która jest? Oczywiście chciałbym jakąś przyzwoitą za rozsądne pieniądze. Zapodaj kilka propozycji konkretnych modeli. pozdrawiam

  6. #6
    Awatar dcg
    Capo di tutti ...
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-01-2010
    Posty
    8 820
    Zaproś kogoś obcykanego do siebie, a zobaczysz, jak wiele błędów robiłeś i, że najpierw się uczymy, później kręcimy galami.
    Musisz zacząć od jakiegoś portalu z elementarna wiedzą lub zlotu forumowego, gdzie są z tego warsztaty/szkolenia.

  7. #7
    Awatar Tomek TAURUS
    Lewa ręka mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    06-03-2011
    Posty
    492
    Cytat BoomBox20 napisał/a: Zobacz posta
    ps.kolego TOMKU to jaka końcówka nadawałby sie tutaj idealnie, na co wymienić tą która jest? Oczywiście chciałbym jakąś przyzwoitą za rozsądne pieniądze. Zapodaj kilka propozycji konkretnych modeli. pozdrawiam
    Kolego jak ja Ci zaproponuję koncówki jakie bym polecił to myślę że raczej nie skorzystasz z doradztwa, ale jeśli chcesz co kolwiek podyskutować to zadzwoń popytaj coś sie wybierze. Tylko taka rada zanim zaczniesz kombinować to usiądź pomyśl czy ma być dobrze a to nie bedzie tanio, czy ma być tanio to niestety nie będzie super, i zastanów się też czy masz na tyle czasu i chęci zajmować się tematem nagłośnienia. To nie jest złośliwość tylko dobra rada.

  8. #8
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 987

  9. #9
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 987
    A jak wpinasz i ustawiasz ten procesor?

  10. #10
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    19-01-2010
    Posty
    67
    Cytat zespoljoker napisał/a: Zobacz posta
    A jak wpinasz i ustawiasz ten procesor?
    procesor był już wpięty pod końcówkę - kupiłem cały ten zestaw(jak wymieniłem na początku, tylko że bez miksera) z/u polskiej firmy.
    Był tylko jeden problem, za słabe doły więc wymienili ale o końcówce już nic nie powiedzieli, że nie uciągnie tak jak powinna

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •