Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: końcówka mocy a mikser - balans/ustawienia

  1. #11
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    20-01-2010
    Posty
    67
    Cytat Tomek TAURUS napisał/a: Zobacz posta
    Kolego jak ja Ci zaproponuję koncówki jakie bym polecił to myślę że raczej nie skorzystasz z doradztwa, ale jeśli chcesz co kolwiek podyskutować to zadzwoń popytaj coś sie wybierze. Tylko taka rada zanim zaczniesz kombinować to usiądź pomyśl czy ma być dobrze a to nie bedzie tanio, czy ma być tanio to niestety nie będzie super, i zastanów się też czy masz na tyle czasu i chęci zajmować się tematem nagłośnienia. To nie jest złośliwość tylko dobra rada.
    Nie chodzi mi tutaj o najtańszą opcję końcówki, ale nie chcę też grubo za to płacić. Tak jak pisałem wcześniej, coś przyzwoitego za rozsądne pieniądze.
    Jeśli udałoby mi się sprzedać tą końcówkę którą mam, to nie widzę większego problemu aby dołożyć parę groszy i mieć coś lepszego.

  2. #12
    Awatar x-deejay
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    16-09-2012
    Posty
    1 912
    Zlotów
    2
    Hola Hola kolego.

    "że nie uciągnie to już nie powiedzieli..."

    Każdy kto kupował najsłabszy set z oferty był solidnie informowany o tym co może nim osiągnąć i jakie są konsekwencje kupowania wersji zasilania nazwijmy to "economy". Doły jezeli były wymieniane to najprawdopodobniej na wersję 4 Ohm i to może być akurat prawdą ale przed każdą taką wymianą, sugerujemy inne rozwiązania. Jeżeli nie zostały przyjęte do wiadomości, pewnie z powodu budżetu. W SBR 700 siedzi najsłabszy basowy głośnik z możliwych na ten moment o mocy AES 500W. W nazwie widnieje 700 jako dedykowana moc wzmacniacza. czyli reasumując TSA4-700, pomijając że jest tanim substytutem końcówki mocy, realnie mocy ma dość. Z chaotycznego opisu wynika, że gdzieś po drodze powstaje w torze sygnału jakaś "buła" która uruchamia clip w końcówce mówiąc prościej, przesterowujesz sygnał albo chciałeś zagrać głośniej niż system na to pozwala.
    Jest jeszcze jedna opcja, zakładam że w procesorze nie były zmieniane ustawienia bo jeżeli tak to trzeba szybko powrócić do dedykowanych przy takim poziomie wiedzy z zakresu nagłośnienia i realizacji własnego dźwięku. W normalnych warunkach pracy dedykujemy i każdego klienta informujemy iż końcówka mocy powinna być zawsze odkręcona na maksymalny poziom a podziałem balansu góra<-> dół zajmóje się procesor. Nigdy z naszej firmy nie wyszło info że końcówka ustawiona na 3/4 to jest oszczędzanie sprzętu (!).
    www.naw.com.pl; MetrumJazz; ShowProduction

  3. #13
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    20-01-2010
    Posty
    67
    Cytat x-deejay napisał/a: Zobacz posta
    Hola Hola kolego.

    "że nie uciągnie to już nie powiedzieli..."

    Każdy kto kupował najsłabszy set z oferty był solidnie informowany o tym co może nim osiągnąć i jakie są konsekwencje kupowania wersji zasilania nazwijmy to "economy". Doły jezeli były wymieniane to najprawdopodobniej na wersję 4 Ohm i to może być akurat prawdą ale przed każdą taką wymianą, sugerujemy inne rozwiązania. Jeżeli nie zostały przyjęte do wiadomości, pewnie z powodu budżetu. W SBR 700 siedzi najsłabszy basowy głośnik z możliwych na ten moment o mocy AES 500W. W nazwie widnieje 700 jako dedykowana moc wzmacniacza. czyli reasumując TSA4-700, pomijając że jest tanim substytutem końcówki mocy, realnie mocy ma dość. Z chaotycznego opisu wynika, że gdzieś po drodze powstaje w torze sygnału jakaś "buła" która uruchamia clip w końcówce mówiąc prościej, przesterowujesz sygnał albo chciałeś zagrać głośniej niż system na to pozwala.
    Jest jeszcze jedna opcja, zakładam że w procesorze nie były zmieniane ustawienia bo jeżeli tak to trzeba szybko powrócić do dedykowanych przy takim poziomie wiedzy z zakresu nagłośnienia i realizacji własnego dźwięku. W normalnych warunkach pracy dedykujemy i każdego klienta informujemy iż końcówka mocy powinna być zawsze odkręcona na maksymalny poziom a podziałem balansu góra<-> dół zajmóje się procesor. Nigdy z naszej firmy nie wyszło info że końcówka ustawiona na 3/4 to jest oszczędzanie sprzętu (!).
    Nie ma co gdybać i zarzucać komuś jakichś wymyślonych rzeczy tylko solidnie przewertować najpierw pocztę bo w zasadzie to nią szło prawie 100% korespondencji
    Ok.nie jesteśmy tutaj po to aby wyrzucać jakieś żale tylko sobie pomóc i rozwiązać problem.
    Reszta info do x-deejay na priv

  4. #14
    Awatar BoomBox20
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    20-01-2010
    Posty
    67
    Cytat Tomek TAURUS napisał/a: Zobacz posta
    Jeśli kolumny kolega ma na 8 ohm głośnikach to końcówka jest zdecydowanie za słaba przynajmniej na basy i będziesz miał taki efekt, choć też nie jest to jedyne wytłumaczenie i Twoje błędy też są bardzo duże. Czemu ustawiasz wszystko na 0 ??? zacznij od dobrego wysterowania miksu na mikserze, po jaką cholerę wysyłkę na odsłuch robisz przez wyjście słuchawkowe ??? do czego masz aux-y gdzie masz inny sygnał i inne proporcje indywidualnie możesz ustawiać. Dużo by pisać o błędach popełnianych, po co Ci mikser skoro ustawiasz geiny i volume w instrumentach to wyrzuć mikser i nie będzie Ci sprzęgać. Sorry za punktowanie, pozdrawiam
    Czy ktoś może potwierdzić info od kolegi TOMKA że końcówkę trzeba wymienić na mocniejszą?
    Góry: 2szt. po 300W 8ohm
    Doły: 2szt. po 800W 8ohm

  5. #15
    Awatar ARTUR_K
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    07-10-2016
    Posty
    67
    Potwierdzam.

    I jeszcze raz Ci pragnę "nawrzucać" ...
    Zasięgnij wiedzy i naucz się obsługiwać swój sprzęt, bo przy zastosowaniu mocniejszej końcówki za jakiś czas napiszesz posta z pytaniem gdzie naprawić głośniki

  6. #16
    Awatar zespoljoker
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    1 888
    Dokup mocniejszą na doły a tą co masz wykorzystaj 2 kanały na gorki a 2 pozostale np. na odsłuchy ale zgadzam się z ARTUR_K
    Naucz się najpierw obsługiwać to co masz bo to powinno zagadać bez problemu na 200 osób ale bez przesterów z miksera. To co pisałeś o swoich ustawieniach to katastrofa. Zamij się ustawianiem GAIN [pfl] na poszczególnych torach a nie jak piszesz że gainy masz na "0" a na mikrofonach włącz filtry a nie jak piszesz ,że masz wyłączone. Suwaki poszczególnych torów daj na "0" dB i resztę kontroluj sumą. W materiałach które Ci wysłalem o Soundcrafcie jest wszystko opisane.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •