Dostałem wzór Wniosku o wystawienie umowy licencyjnej na wykorzystanie utworów muzycznych podczas WESELA od klientów.
Widnieje tam kwota wynagrodzenia dla zespołu. Po co zaiksowi takie dane? I co podać żeby obie strony nie były poszkodowane.
Dostałem wzór Wniosku o wystawienie umowy licencyjnej na wykorzystanie utworów muzycznych podczas WESELA od klientów.
Widnieje tam kwota wynagrodzenia dla zespołu. Po co zaiksowi takie dane? I co podać żeby obie strony nie były poszkodowane.
Bo kwota wynagrodzenia ma wpływ na wysokość opłaty dla ZAIKSU
Tu można sobie policzyć jak zmienia się stawka w zależności od wysokości wynagrodzenia (zakładka: Obliczenie opłaty)
https://online.zaiks.org.pl/License/...licenseKindDef
No to jest wlasnie najciekawsze, jak jedno może się mieć do drugiego.....
Przeliczałem to, zaiks chciałby zedrzeć około 10% wynagrodzenia brutto wykonawcy.
A nie zastanawiałeś się przypadkiem ile w twojej cenie całkowitej na fakturze stanowi koszt nagłośnienie oraz oświetlenia imprezy, konferansjerki a ile samej w sobie oprawy muzycznej ?![]()
Może dobrzy by było gdyby ktoś z zespołu założył firmę "nagłaśnianie imprez i oświetlenie" a inny :konferansjerka" Jakby oni wystawili fakturę to przychód wykonawcy można maksymalnie obniżyć i tym samym "zjechać" z opłatą dla ZAIKSu do minimum![]()
Teoretycznie można wystawić dwie faktury; jedną na obsługę muzyczno-konferansjerską a drugą na nagłośnienie i oświetlenie.
I znam takich którzy tak robią.
Czyli pisać jak najmniej? Mają prawo dociekać prawdy w jakiś sposób?
ZAIKS nie ma prawa.