Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Musisz sam porównać i ocenić, bo co dla Ciebie oznacza "zdecydowanie"? Dla jednego ta różnica będzie ogromna, dla innego mała... jeden powie, że warto dopłacić, drugi że nie... ja na Pa3 się nie skusiłem (czyt. wolałem zostać przy Ketronie) natomiast Pa4 mnie przekonał do Korga. To jest analogicznie jak z Genosem - jeden powie, że brzmi dużo lepiej jak T5, a inny że nie warto dopłacać do T5. Jak o pamięci piszesz, to ponoć z SO v.3.0 Pa4 będzie miał 3GB na sample. Dla mnie to akurat bez znaczenia, bo nie po to kupuję taki zaawansowany (i bądź co bądź drogi) kombajn, żeby się jeszcze w sample bawić. Jak ktoś do Pa4 potrzebuje Dynamixa itp. to śmie wątpić czy aby zadał sobie trud poznania tego co fabryka dała...? Także jeśli tak to nazwać, to mam "gołego" Pa4 i starczają mi jego zasoby - midi już na starcie brzmią wg mnie lepiej niż w Pa3 - aczkolwiek, wiadomo że nie po to się kupuje taki instrument, żeby gołe midy puszczać. Reasumując, jak następca Pa4 będzie od niego o tyle lepiej brzmiał co Pa4 od Pa3, to jeśli tylko uda mi się uzbierać kasę, to nie omieszkam... pomimo tego, że chałtury można jak wiemy nadal równie dobrze "ogrywać" na np. Pa1x itp. - pozdro